Is de CD dood?

| 2 reacties | Geen TrackBacks

Alain Levy, het hoofd van EMI Music heeft tijdens een lezing de audio-CD doodverklaard. Volgens hem zijn moeten CD's meer bieden om op te kunnen boksen tegen online aangeschafte audio-bestanden. CD's van EMI zullen vanaf nu dan ook volgepropt worden met (m.i.) overbodige data-content. Denk hierbij aan video-clips, foto's en interviews met de artiesten.

Persoonlijk denk ik niet dat de cd dood is. Kijk naar vinyl. Dat wordt ook nog steeds gebruikt. Wellicht niet door consumenten, maar er zijn dj's die niets anders willen. Het voordeel van een CD is echt dat je kraakheldere lineaire audio hebt. Zonder compressie dus. Nu moet je overigens wel goede apparatuur hebben om het verschil te kunnen horen tussen lineaire audio en een goed geript MP3-bestand, maar een ongecomprimeerde basis geniet te allen tijde de voorkeur. Nu moet ik toegeven dat ik ook bar weinig nieuwe CD's koop, maar dat komt ook omdat mijn voorkeur uitgaat naar Japanse muziek en daar zijn de CD's nog duurder dan hier in Nederland. Toch vind ik een booklet al genoeg toegevoegde waarde om een echte CD te kopen in plaats van de muziek aanschaffen via iTunes.

In Japan doen ze al veel langer aan extra's. Daar is de eerste druk van een cd ook een erg gewild item, omdat de verpakking veel luxer is dan de reguliere editie en sinds enkele jaren zit er vrijwel altijd een DVD bij met daarop de video-clips, making of, interviews e.d. Als EMI denkt deze content op hetzelfde cd'tje te kwakken als waarop de muziek zelf staat, zal de video van net zo dubieuze kwaliteit zijn als een gemiddelde YouTube video. Bagger dus. De grote platenmaatschappijen hebben de laatste jaren overduidelijk bewezen dat ze niet echt veel intelligent marketingpersoneel in dienst hebben en ik denk dat ze bij EMI wederom de plank volledig misslaan.

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/8

2 reacties

Wat ook al een sign of the times blijkt is de aanbieding van de Hema voor een platenspeler! Ja echt waar...

Ja, ik zag 't ook, maar ik vind 'm nog best duur.

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 29 oktober 2006 13:33.

Everything Zen: Nu met presentatie was het vorige bericht op deze weblog.

Kieskompas is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.