Spyware in Battlefield 2142?

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Tweakers meldt dat Electronic Arts spyware gaat toepassen in Battlefield 2142 om de speler te kunnen voorzien van gerichte in-game advertenties. Er wordt genoemd dat het surf-gedrag van de speler in de gaten wordt gehouden, maar ook dat enkel het IP-adres wordt geregistreerd om regionale advertenties te kunnen laten zien. Voor dat laatste is m.i. overigens geen spyware nodig, want de software hoeft enkel de server van EA te pingen en de lokatie is nagenoeg bekend.

De vraag is natuurlijk hoe kwalijk dit nou eigenlijk is. Ik denk zelf dat het wel meevalt, want EA zal de info enkel gebruiken voor marketing doeleinden en kan zich natuurlijk ook geen schandaal veroorloven door deze info te lekken. Privacy-technisch valt er dus niet veel te vrezen. Ook niet als de server van EA gehacked zou worden, want dan zit jouw info tussen die van miljoenen anderen gamers. De kans dat jij er persoonlijk mee geconfronteerd wordt is miniem. En wat dan nog. Jouw internet-provider kan ook zo opzoeken naar welke sites jij surft en hoeveel films en muziek jij (al dan niet legaal) download. En bij Google weten ze ook precies hoe vaak je een image-search doet naar die ene porno-actrice. EA is een volwassen genoeg bedrijf om te kunnen vertrouwen.

Maar wat voor advertenties krijgen we dan te zien? De sfeer van het spel moet natuurlijk ten alle tijden bewaard blijven. Dit spel speelt zich af in de toekomst en kan dus nooit advertenties bevatten voor specifieke hedendaagse producten. Het zal dan vermoedelijk ook enkel gaan om logo-reclame van grote bedrijven. Loop je door een spookstad, dan zou je best wat gevelreclame van McDonalds tegen kunnen komen. Futuristische auto's zouden een logo dragen van een bestaand merk (hoewel de meeste fabrikanten dan ook wel wat te zeggen willen hebben over het ontwerp van zo'n auto). Communicatie-apparatuur zou gesponsored kunnen zijn door Nokia of Vodafone. En als het contract tussen Vodafone en EA afloopt, kan deze probleemloos worden vervangen door T-Mobile. Nieuw logo wordt automatisch gedownload van de game-server. En nee, je krijgt dan geen reclame van het Japanse DoCoMo, want de server weet immers dat jij in Nederland zit.

Of het eerlijk is dat je moet betalen voor een spel waar reclame in zit? Nou, in speelfilms gebeurt dit ook al jaren en mensen gaan nog steeds naar de bioscoop. Al met al valt er dus niet veel te vrezen. Kijk wel uit als je een illegale versie van dit spel download. De zogenaamde spyware van EA kan natuurlijk ook gekraakt worden en de informatie die deze verzamelt doorgesluist worden naar kwaadwillende hackers.

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/4

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 18 oktober 2006 12:33.

De geboorte van de iPod was het vorige bericht op deze weblog.

Stemwijzer is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.