Uitgelezen: Neuromancer van William Gibson

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Ik zit al een tijd te wachten op Africa Zero van Neal Asher. Amazon blijft maar met uitstel op de proppen komen. Niet erg hoor, want hierdoor kon ik Neuromancer van William Gibson weer 's lezen. Was de tweede keer pas en het verbaasde me hoe weinig ik me nog kon herinneren van de eerste keer dat ik dit boek las. Da's dan weer het nadeel van lezen voor het slapen gaan. Als je te moe bent, neem je het kennelijk niet allemaal in je op.

Nu ga ik hier geen hele recensie schrijven hoor, maar ik wil toch wel even kwijt hoe vooruitstrevend dit boek was. Neuromancer is een cyberpunk roman, wat wil zeggen dat het verhaal zich grotendeels in een virtuele computergegenereerde wereld afspeelt. Aangezien dit in 1983 geschreven is, toen het internet nog geen gemeengoed was, mag het best vooruitstrevend genoemd worden. Virtuele werelden waren rond die tijd overigens wel een hot topic, aangezien een jaar eerder de film Tron uit was gekomen. Ongetwijfeld ook een inspiratie geweest voor Gibson.

Hoofdrolspeler Case is een hacker. In Neuromancers zijn hackers whizkids die inloggen op een netwerk (de zogeheten Matrix) en van daaruit met behulp van speciale software (virussen) bedrijfsnetwerken binnendringen en informatie stelen. Voor het inloggen op de Matrix wordt een directe link met de hersenen gebruikt waardoor de hacker zich in een virtuele wereld waant en datastructuren in vaak abstracte 3D-structuren worden weergegeven. Het risico van deze directe link is echter weer dat de hacker kwetsbaar is voor tegenaanvallen van de bedrijfsnetwerken die maar al te graag aggressieve en vaak dodelijke tegenvirussen inzetten tegen indringers. Al met al geen bezigheid zonder risico, maar wel zo winstgevend.

Gibson zat er niet heel ver naast met zijn toekomst visie. Het netwerk heeft zich niet geheel naar zijn visie gevormd en ook die directe link met de hersenen is nog even toekomstmuziek, maar het inloggen op een virtuele 3D wereld die verbonden is met iedere andere computer was een schot in de roos. Ja, ergens kun je je ook afvragen hoeveel invloed zijn boek heeft gehad op het huidige internet. Misschien was het wel gewoon het volgen van logische patronen. De ideeën waren er wellicht al, alleen moest de technologie nog uitgewerkt worden. Maar dat geldt over het algemeen voor veel science fiction verhalen.

Desalniettemin, Neuromancer is uit. Africa Zero laat op zich wachten. Ik heb gisteren dan maar Woken Furies van Richard K. Morgan besteld. Bij de Britse tak van Amazon overigens, want de Amerikanen konden deze niet leveren. Ja, ik lees Engelstalig en de lokale boekhandel heeft niet zo gek veel Engelse boeken op voorraad. Ik wacht dus af...

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/14

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 11 november 2006 21:57.

Playlist Everything Zen 10 november 2006 was het vorige bericht op deze weblog.

Playlist Everything Zen 17 november 2006 is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.