Daar zijn we weer

| Geen reacties | 1 Trackback

Ik ben sinds een paar dagen weer terug uit Thailand. Volkomen brak overigens. Had niet geslapen in het vliegtuig en ik kamp met een vervelende verkoudheid, waardoor ik constant hoofdpijn heb. Begin nu wel een beetje over de jetlag heen te komen, waardoor m'n avonden weer wat langer worden. Ik heb nu eindelijk de tijd om m'n nieuwe cd's uit te zoeken en in m'n iPod te kopieeren. Dat valt echter niet mee, want die cd's zijn zo'n beetje behangen met DRM.

Niet erg slim voor een Thaise platenmaatschappij, aangezien zo'n beetje alle cd's die in Thailand legaal te krijgen zijn, ook illegaal te koop zijn voor een lagere prijs. En als het origineel dan zodanig beperkt is dat je 'm niet eens naar je MP3-speler kan kopieëren, dan word de consument al gauw gedwongen om de DRM-loze illegale kopie aan te schaffen. Jammer dat ik hier thuis pas achter kwam, want ik had (natuurlijk) alleen maar originelen gekocht. Overigens zit er dan wel weer een stukje software op de cd, waarmee de muziek op een Windows machine is af te spelen. En die software staat wel toe om de tracks naar je harde schijf te kopieëren, maar dan enkel als WMA-bestanden met een ingebouwde licentie-beperking waardoor je deze alleen op jouw eigen computer met Windows Media Player kan afspelen. Gelukkig zijn er tools om die licentie er uit te slopen, maar het is wel weer extra werk.

Overigens komt 99% van de Thaise cd's bij één enkele platenmaatschappij vandaan. Deze platenmaatschappij heeft dus een aardige monopolie op het gebied van media. Naast het uitgeven van cd's, karaoke-vcd's, dvd's en tijdschriften, bezitten ze ook de meest populaire radio-stations van Bangkok. Ja, de intregriteit druipt er vanaf. Op één van de cd-boekjes vam de cd's die ik gekocht heb staat zelfs een advertentie voor een gezichtspoeder.

Nou ja, hopelijk worden ze daar binnenkort ook wakker en schaffen ze die DRM af voordat ik weer naar Thailand afreis. Ik heb overigens ook nog 6 GB aan Thaise MP3'tjes gekopieërd van m'n zwager, dus voorlopig hoef ik geen nieuwe cd's meer te kopen...

1 Trackback

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/39

Ja, dat zeg ik dus net.... Meer lezen

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 24 februari 2007 20:22.

Playlist Everything Zen 23 februari 2007 was het vorige bericht op deze weblog.

DRM veroorzaakt piraterij is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.