Lala.com: DRM vrije muziek

| Geen reacties | Geen TrackBacks

De website Lala.com gaat gratis muziek streamen en DRM-vrije audio-bestanden verkopen, aldus Nu.nl. Opvallend is de vermelding dat de gekochte audio-bestanden niet naar je pc kunt downloaden, maar dat ze meteen in je iPod worden geplaatst. Nu lijkt me dat lastig voor mensen die hun iPod synchroniseren met hun PC, want dan is die via Lala.com aangeschafte muziek snel weer van je iPod verdwenen. De reden dat je de muziek niet naar je PC kunt downloaden is voornamelijk vanwege de (gegronde) angst voor illegale verspreiding.

Kennelijk hebben ze er bij Lala.com niet aangedacht dat je audio-bestanden ook van je iPod naar je PC kunt kopieeren. Het leuke van een iPod is dat je deze kan benaderen via de Windows Explorer, alsof het een harde schijf is. Op je iPod staat de onzichtbare map iPod Control. Onzichtbaar, tenzij je Windows verteld dat deze ook onzichtbare mappen moet weergeven. Deze map kun je openen en vervolgens open je de onderliggende Music map. Hierin staan een groot aantal submappen waarin de daadwerkelijke audiobestanden zijn opgeslagen. Apple heeft zijn uiterste best gedaan om het zo lastig mogelijk te maken om de bestanden te herkennen. Oudere versies van iTunes kapten enkel de originele bestandsnaam af, waardoor het met een zoekopdracht nog redelijk eenvoudig was om bepaalde nummers uit je iPod op te zoeken. Latere versies van iTunes genereerden een willekeurige bestandsnaam zodra een audiobestand in de iPod gekopieerd werd. Er is echter nog wel de mogelijkheid om de bestanden te sorteren op datum en tijd. Hierdoor is het redelijk gemakkelijk om het zojuist toegevoegde audio-bestand van Lala.com terug te vinden en te kopieeren naar je computer. Goed, de mainstream gebruiker zal dit al te veel moeite vinden, maar het is dus niet echt een waterdichte beveiliging. Ik vraag me overigens af of ook in deze bestanden je email-adres en account-gegevens ingesloten zitten, net als bij de iTunes Plus bestanden.

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/73

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 5 juni 2007 20:35.

Playlist Everything Zen 1 juni 2007 was het vorige bericht op deze weblog.

Playlist Everything Zen 8 juni 2007 is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.