Rust

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Daihatsu Sirion

Wat kan het uitzoeken van een andere auto toch vermoeiend zijn. Hoewel ik een redelijk idee had van wat ik wou hebben, was het nog lastig om een exemplaar te vinden dat ik geschikt vond. En als je een aantal weken constant in vertwijfeling zit, gaat dat best aan je vreten. Op een gegeven moment komen die auto's zelfs in m'n dromen langs en ook overdag gaat er geen moment voorbij zonder dat je over die lastige keuze na zit te denken.

Het begon een aantal weken geleden toen ik wilde weten wat m'n huidige auto nog waard zou zijn. Ik had een leuke Daihatsu Sirion Sport zien staan in Wormerveer. Beetje boven m'n budget, maar een proefritje kon geen kwaad. Ik wilde toch wel Daihatsu blijven rijden, want die zijn nou eenmaal erg betrouwbaar. Ja, dat zijn Toyota's ook, maar daar hangt een ander prijskaartje aan. En aangezien Daihatsu ook bij Toyota hoort, maakt de kwaliteit niet zoveel uit.

Het proefritje met de Sirion beviel wel, maar financieel kwamen we er niet uit. Ik zou te veel bij moeten leggen en dat was ik niet van plan. Mijn volgende stop was de Suzuki dealer in Zaandam. Een Suzuki Swift komt qua specificaties redelijk overeen met de Sirion, zij het op wat uitrustingsdetails na. Details, maar uiteindelijk wel essentieel geweest voor mijn keuze. Zo'n Swift heeft standaard namelijk geen airco en dat wilde ik toch echt wel hebben. De Swift reed geweldig. Voor mijn gevoel stukken beter dan die Sirion. Maar goed, ook hier werd het financieel weer lastig. En omdat ik eigenlijk oriënterend bezig was, was ik sowieso niet van plan om meteen tot aanschaf over te gaan.

Nee, eerst maar even kijken op internet wat er elders in het land te koop stond. Zoals we met de Sirion van H. hebben gemerkt, kunnen de prijzen nogal uiteenlopen. Ik had inmiddels m'n zinnen gezet op de Swift. Maar een vijfdeurs Swift met airco bleek nog een lastig opgave te zijn. Zeker als je 'm ook nog in een leuke kleur wilt hebben, want onder Swift rijders blijkt rood een populaire kleur te zijn, maar dat was ik toch echt niet van plan. Cool zilvergrijs is meer mijn ding.

Goed, dan rij je anderhalf uur en kom je bij de dealer aan, blijkt ie net voor je neus te zijn weggekocht. Of er zitten net weer even te veel beschadigingen op. Of de dealer biedt een idioot laag bedrag voor je inruil. En zo ging er weer een week voorbij. Misschien die Swift maar laten varen en toch voor een Sirion gaan. Daarbij is de keuze groter, want die hebben standaard wel een airco en altijd 5 deuren.

Omdat ik in eerste instantie in een Sirion Sport had gereden, begon ik de reguliere modellen langzaamaan wat lelijk te gaan vinden. Ja, qua prestaties maakt het geen fluit uit, maar zo'n sport pakket maakt zo'n Sirion toch een stuk minder duf. En zo werd mijn keuze weer wat kleiner.

Nou ja, na drie weken zoeken, twijfelen, verder zoeken en meer twijfelen toch maar weer teruggegaan naar de dealer in Wormerveer. Inmiddels was me wel duidelijk dat ik toch niet veel meer voor mijn oude Terios zou krijgen dan dat zij in eerste instantie al geboden hadden. Dat betekent dan wel dat ik meer moet bijleggen, maar daar heb ik me dan maar bij neergelegd. Op een gegeven moment zet je je zinnen ergens op en dan lijkt geld opeens niet meer zoveel uit te maken. Tot op zekere hoogte dan. Als ik m'n budget nog verder gerekt had, dan had ik waarschijnlijk een nieuwe Suzuki Swift gekocht, maar ja, je moet ergens een grens trekken. En zeg nou zelf, zo'n Sirion is toch wel erg leuk.

Hij is overigens niet helemaal hetzelfde als op de bovenstaande foto. Deze foto is van een model dat op de Auto Salon in Genève staat. De velgen op mijn exemplaar zijn wat minder spectaculair en ik neem genoegen met een 1.3 motor i.p.v. bovenstaande 1.5 (waarvan de prestaties overigens maar minimaal beter zijn).

Zaterdag kan ik 'm ophalen. In m'n enthousiasme ben ik gelijk een Daihatsu Forum gestart. Ook om het nieuwe PHPBB versie 3 (de forum software) uit te proberen overigens. Ik kon zo gauw geen Nederlands Daihatsu forum vinden, maar inmiddels ben ik erachter dat er een heuse Daihatsu Drivers Club is met een eigen forum. Alleen lijken zij een beetje met zichzelf in de knoop te zitten. Daarnaast is er nog Daihatsu Tuning. De naam zegt het al, voor de tuners van Daihatsu modellen. Nou, daar begin ikzelf nog maar niet aan, zolang er geen medicijn is tegen twee linkerhanden.

Ondertussen ga ik genieten van de mentale rust die deze aankoop mij inmiddels bezorgt heeft. Je zou bijna vergeten dat er meer in het leven is dan auto's...

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/91

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 4 maart 2008 21:38.

Hercules and Love Affair - Blind was het vorige bericht op deze weblog.

Kink FM: De week van de popgeschiedenis is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.