Icesave zet spaarders in de kou

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Je zou al je spaargeld maar op een rekening van Icesave hebben staan. Het scheelde bij ons niet veel, want we hadden al een rekening geopend. Nu kun je er dus niet meer bij, omdat het moederbedrijf Landsbanki hf. te Reykjavik door de kredietcrisis in de problemen is geraakt. Goed, hier is dan wel weer een (IJslands) garantiefonds voor, die de tegoeden vergoedt, maar hier wordt je als spaarder niet vrolijk van.

Wat betekent dit nu eigenlijk voor het gehele bankwezen? Dankzij dit voorbeeld, waar toch enkele tienduizenden Nederlanders bij betrokken zijn, zal het vertrouwen van de consument in nieuwkomers op deze markt erg laag zijn. Misschien maakt dit in de praktijk echter niet zoveel uit, omdat ook de vertrouwde grote namen uit de bankwereld aan het wankelen zijn. Of je nu je geld bij een nieuwkomer of een oudgediende zet, het blijft een onzekere business.

Maar wat moet je dan met je geld? Niet veel mensen zullen het aandurven om op dit moment te gaan beleggen. Ook onroerend goed kopen is op dit moment geen zekere investering, mocht je überhaupt zoveel te besteden hebben. Ja, je kunt ook je geld gewoon uitgeven. Goed voor de economie, maar dan is het wel weg.

Alles dan maar weer in een ouwe sok? Gewoon investeren in een goede brandvrije kluis? Tja, dan ontvang je geen rente, maar bijkomend voordeel is weer dat de belastingdienst geen inzicht heeft in jouw kapitaal en hoef je er ook geen vermogensbelasting over te betalen. Maar ook dat is pas relevant boven een bepaalde grens.

Het beste is natuurlijk om het risico te spreiden. Da's wel veel uitzoekwerk en als je je administratie niet op orde hebt, weet je straks ook niet meer waar je geld zit. Het is overigens wel een goed idee om nu een eigen financieel product op de markt te brengen, want nu mensen zoveel met hun geld schuiven, kun je mooi een graantje meepikken. En dan maar hopen dat je klanten inderdaad niet meer weten waar hun geld zit...

Geen TrackBacks

TrackBack URL: http://www.peterzoon.nl/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/117

Laat een reactie achter


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit bericht

Deze pagina bevat één bericht door Peter Zoon gepubliceerd op 8 oktober 2008 9:18.

Tricky - Slow was het vorige bericht op deze weblog.

Syqem in Nederland is het volgende bericht op deze weblog.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.