Recent in de categorie Boeken

Ha, gisteren kwam ie binnen: Revelation Space.
Ben gisteravond begonnen met lezen en het kostte me meteen al moeite om 'm dicht te slaan.Boeken

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Ik berichtte afgelopen december nog over een overschot aan boeken waar ik doorheen moest lezen. Nou... ik ben er doorheen. En ik was niet echt op tijd om een nieuw boek te bestellen, dus ik zit weer even zonder. Inmiddels wel een bestelling geplaatst en deze is onderweg. William Gibson is nog niet klaar met zijn nieuwe boek, Neal Asher komt in juli pas weer met zijn nieuwe boek Hilldiggers en Richard K. Morgan schijnt ook een nieuw boek onderweg te hebben. Maar ondertussen ga ik maar een volgende schrijver proberen. Alastair Reynolds (hij woont overigens in Nederland) was mij al diverse keren aangeraden door Amazon.com. Aangezien ook zijn boeken een chronologische volgorde bezitten en zich vaak in hetzelfde universum afspelen, begin ik maar bij het begin: Revelation Space.Leesvoer

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Zo heb je even niets te lezen, en zo kom je om in de boeken. Een paar weken terug arriveerde Woken Furies van Richard K. Morgan en vorige week kwam ook Africa Zero van Neal Asher binnen. Die laatste had ik van de zomer al besteld, maar de levering werd tot twee keer toe uitgesteld door Amazon. Het Engelse broertje van Amazon.com is overigens stukken goedkoper. En nee, ik heb me niet verkeken op de Pound ten opzichte van de Dollar. Heb zojuist twee boeken besteld voor respectievelijk 3,99 pond en 8,99 pond. Die eerste (The Voyage of the Sable Keech - Neal Asher - paperback) is in Amerika $10,98 en die tweede (een hardcover van Polity Agent, ook van Neal Asher) is zelfs $ 23,98. En het gekke is dat een bestelling bij zowel Amazon.com als Amazon.co.uk allebei vanuit Duitsland wordt verzonden.

Ik zit al een tijd te wachten op Africa Zero van Neal Asher. Amazon blijft maar met uitstel op de proppen komen. Niet erg hoor, want hierdoor kon ik Neuromancer van William Gibson weer 's lezen. Was de tweede keer pas en het verbaasde me hoe weinig ik me nog kon herinneren van de eerste keer dat ik dit boek las. Da's dan weer het nadeel van lezen voor het slapen gaan. Als je te moe bent, neem je het kennelijk niet allemaal in je op.

Nu ga ik hier geen hele recensie schrijven hoor, maar ik wil toch wel even kwijt hoe vooruitstrevend dit boek was. Neuromancer is een cyberpunk roman, wat wil zeggen dat het verhaal zich grotendeels in een virtuele computergegenereerde wereld afspeelt. Aangezien dit in 1983 geschreven is, toen het internet nog geen gemeengoed was, mag het best vooruitstrevend genoemd worden. Virtuele werelden waren rond die tijd overigens wel een hot topic, aangezien een jaar eerder de film Tron uit was gekomen. Ongetwijfeld ook een inspiratie geweest voor Gibson.

Hoofdrolspeler Case is een hacker. In Neuromancers zijn hackers whizkids die inloggen op een netwerk (de zogeheten Matrix) en van daaruit met behulp van speciale software (virussen) bedrijfsnetwerken binnendringen en informatie stelen. Voor het inloggen op de Matrix wordt een directe link met de hersenen gebruikt waardoor de hacker zich in een virtuele wereld waant en datastructuren in vaak abstracte 3D-structuren worden weergegeven. Het risico van deze directe link is echter weer dat de hacker kwetsbaar is voor tegenaanvallen van de bedrijfsnetwerken die maar al te graag aggressieve en vaak dodelijke tegenvirussen inzetten tegen indringers. Al met al geen bezigheid zonder risico, maar wel zo winstgevend.

Gibson zat er niet heel ver naast met zijn toekomst visie. Het netwerk heeft zich niet geheel naar zijn visie gevormd en ook die directe link met de hersenen is nog even toekomstmuziek, maar het inloggen op een virtuele 3D wereld die verbonden is met iedere andere computer was een schot in de roos. Ja, ergens kun je je ook afvragen hoeveel invloed zijn boek heeft gehad op het huidige internet. Misschien was het wel gewoon het volgen van logische patronen. De ideeën waren er wellicht al, alleen moest de technologie nog uitgewerkt worden. Maar dat geldt over het algemeen voor veel science fiction verhalen.

Desalniettemin, Neuromancer is uit. Africa Zero laat op zich wachten. Ik heb gisteren dan maar Woken Furies van Richard K. Morgan besteld. Bij de Britse tak van Amazon overigens, want de Amerikanen konden deze niet leveren. Ja, ik lees Engelstalig en de lokale boekhandel heeft niet zo gek veel Engelse boeken op voorraad. Ik wacht dus af...


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit archief

Deze pagina is een archief van recente berichten in de Boeken categorie.

Auto(sport) is de vorige categorie.

Dagelijks leven is de volgende categorie.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.