Recent in de categorie Politiek

Verloren stem

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Bob had gisteravond de Stemwijzer ingevuld. Veel verstand van politiek had hij niet, maar hij vond 't toch wel belangrijk om te stemmen. Hij begreep de uitslag niet helemaal en, nu hij weer eens in de file stond, probeerde hij dit te analyseren. Dit lukte niet echt, want hij kon zich niet concentreren. Hij had zojuist de bodemloze tank van zijn auto weer gevuld, en had zich mateloos geïrriteerd aan het resulterende bedrag wat onder de rekening stond. En zijn auto was dan nog best zuinig, maar het leek wel alsof de benzineprijs in dezelfde mate steeg, als dat het verbruik van de gemiddelde auto omlaag ging. Bob vroeg zich ondertussen af of deze Europese verkiezingen hier verandering in zouden kunnen brengen. De hoop bij de Nederlandse overheid had hij inmiddels al opgegeven. De Nederlandse staat bezit nog te veel aandelen Shell om geloofwaardig te zijn, als het gaat om het bestrijden van milieu problemen. In Thailand, wist Bob, rijden alle taxi's en autobussen tegenwoordig op aardgas. Hierdoor is de lucht in Bangkok inmiddels schoner dan die in een gemiddelde Europese stad. Zelfs diesel wordt daar in combinatie met aardgas gebruikt, wat resulteert in een efficiëntere en schonere verbranding. In Nederland mag je dit echter niet op de openbare weg toepassen, omdat dat de staatskas simpelweg te veel geld kost.

Bob had ook wel door waarom de benzineprijs de afgelopen week zo gestegen was. Een aantal weken geleden had Shell Fuelsave geïntroduceerd. Benzine waarvan je motor zuiniger gaat lopen en het kost evenveel als normale benzine. Dat deed de aandelen Shell natuurlijk niet goed. Bij Shell bedachten ze dat de benzineprijs maar gewoon weer omhoog moest. Een paar weken later dan de introductie van Fuelsave, want dan ziet de argeloze consument toch de link niet meer. Is naast de marketing afdeling, ook Wouter Bos weer tevreden.

Bob dacht nog eens na over de stemwijzer. De campagnes van de diverse partijen waren nog niet echt op gang gekomen. Dit vanwege een defecte Tom Tom, die onlangs in Apeldoorn een verkeerde afslag aangaf. Een paar kilometer terug stond een groot bord langs de weg, waarop van die partij posters geplakt konden worden. Hier hing slechts een enkele rode tomaat. Bij de landelijke verkiezingen had hij op deze Sentrum Partij gestemd, echt alleen maar om de gevestigde orde dwars te zitten. Bob had wel vaker van die dyslectische momenten.

Ook in de partijen die het milieu als centraal thema hanteren, had Bob geen vertrouwen. Zij waren er immers de oorzaak van dat hij nu in deze file stond, doordat zij jarenlang het uitbreiden van het wegennet hadden tegengehouden. Over jezelf in de voet schieten gesproken. Een auto in de file verbruikt en vervuild immers veel meer dan een rijdende auto en was het milieu probleem door deze 'groene' partijen enkel vergroot. Bob vroeg zich af hoeveel aandelen Shell deze 'groene' partijen in hun bezit hadden.

De file loste inmiddels langzaam op en Bob begon de uitslag van de Stemwijzer voor zichzelf te verantwoorden. Hoewel Bob eigenlijk niets met dieren had, kon de Partij van de Dieren dit keer toch op zijn stem rekenen. Bob nam de afrit en parkeerde zijn auto bij de C1000, waar hij nu met een schoon geweten zijn barbecuezak kon vullen.

Hangende aan zijn parachute, had Bob een prachtig uitzicht. Het was goed weer voor een sprong. De horizon was ver en er stond ook niet al te veel wind. Niet dat Bob zo dol was op parachute springen, maar ja, als de Joint Stlike Fighter waar je in vloog, nog slechts één richting op gaat en die richting ook nog eens omlaag is, dan is het beter om simpelweg niet in die JSF te zitten.

De Joint Stlike Fighter mag overigens niet verward worden met de bijna gelijknamige Joint Strike Fighter van Lockheed Martin, die officieel de F35 Lightning II heet. Nee, het gaat hier om de goedkopere Chineze variant. De Nederlandse regering wilde graag met Lockheed Martin in zee en was al in een ver gevorderd stadium om deze vervanger van de inmiddels antieke F16 aan te schaffen. De Partij van de Arbeid stak daar echter een stokje voor, na een tip van Mei Li Vos. Zij had via een connectie uit de Chineze informatiebeveiligingsindustrie te horen gekregen dat China met een praktisch gelijkwaardig toestel zou komen, voor een fractie van de prijs. Dankzij het lage arbeidsloon in China en een magazijn vol Landwind onderdelen met lichte productieafwijkingen, hadden die Chinezen natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van de bankroete Staten van Amerika. Al snel ging de Tweede Kamer overstag, nadat ook General Motors het hoekje om ging en Saab met zich mee trok. Bij Lockheed Martin hebben ze nog geprobeerd de inboedel van GM op te kopen, om zodoende het trucje van de Chinezen te reproduceren. Met een magazijn Opel onderdelen kwamen zij een heel eind, maar door de werkloosheid die in Amerika op dat moment het hoogtepunt beleefde, waardoor het politieke klimaat ineens een stuk minder stabiel bleek te zijn, koos de Tweede Kamer ervoor om naar het veilige verre oosten uit te wijken.

Bob keek wat in het rond en vroeg zich ondertussen vervolgens af waarom hij tussen het geruis van de wind het geluid van scheurend nylon hoorde. Hij keek naar de aan elkaar genaaide airbags, die zijn parachute representeerde en las zeventig maal 'Landwind'. Bob zuchtte. Hij was binnenkort 'ongeschikt'.

Stemwijzer USA

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Vind je ook niet dat het (zoveelste) kabinet Balkenende erg lang stand houdt? Erg jammer, want er valt de laatste tijd niet veel te stemmen. Gelukkig zijn er verkiezingen in Amerika. Ok, daar mogen we dan wel niet voor stemmen, maar er is wel een stemwijzer voor, dankzij EenVandaag.

Nee, je wordt er absoluut niets wijzer van maar goed, zie hier mijn top 5 volgens deze stemwijzer:

1. John Edwards
2. Hillary Clinton
3. Rudy Giuliani
4. Barack Obama
5. Mitt Romney

Kieskompas

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Na de Stemwijzer nu ook maar even de Kieskompas ingevuld. Dit is weer een initiatief van Trouw en de Vrije Universiteit Amsterdam. Toch wel heel anders van opzet. Je vult hierbij een mening in over diverse stellingen en deze stellingen zijn ook voorgelegd aan de partijen die meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen. Wat dat betreft is het wel een meer doorslaggevende match.

Althans... totdat je de uitslag ziet. Volgens het Kieskompas moet ik op de ChristenUnie stemmen. Oh please... Was het niet zo dat Staat en religie van elkaar gescheiden moesten zijn? Wat dat betreft mag de ChristenUnie dus helemaal niet bestaan en dat geldt dan dus ook voor het CDA, die overigens op de tweede plaats staat in mijn uitslag.

Ja, ik leg me er maar gewoon bij neer dat geen enkele partij in Nederland mijn belangen behartigt. De PvdA en de SP die bovenaan stonden bij de Stemwijzer staan in het Kieskompas een stuk verder van mij verwijderd. Toch blijf ik erbij dat ik deze keer een linkse stem moet uitbrengen. Niet op GroenLinks overigens, want die partij staat zowel in de Stemwijzer als het Kieskompas het verst van mij af. Als water en vuur. Nee, het wordt dan toch maar de SP. Nu kan het nog, want als Jan Marijnissen (charismatisch, maar veel te idealistisch om serieus iets te kunnen bereiken) binnen vier jaar besluit de politiek vaarwel te zeggen, valt de SP toch wel uit elkaar.

Ja, toch die maar linkse stem als tegengas, maar dat is uit puur eigenbelang. En dat is eigenlijk wel weer een rechts trekje...

Stemwijzer

| 2 reacties | 1 Trackback

Gisteren bij Kink FM op kantoor: "Heb jij de stemwijzer al ingevuld?" Nee, dat had ik nog niet. Leek me ook een overbodige activiteit, want er komt bij mij toch altijd de VVD uit. Niet dat ik veel op heb met die zakkenvullers, maar bij gebrek aan beter, zullen zij mij wel het beste bedienen.

Ok, toch maar even invullen. Krijg nou wat... De Partij van de Arbeid? Ik dacht 't dus even niet! De afgelopen jaren met Balkenende waren niet al te best, maar ik kan me de ellende van Paars nog maar al te goed herinneren. Daarbij komt Wouter Bos bij mij toch niet echt over als iemand die heel erg stevig in z'n schoenen staat. Waarom weet ik niet, maar als ik 'm zie, dan krijg ik niet echt het gevoel van: "Daar staat nou echt een leider".

Wat stond er op nummer twee? Niet te geloven... De SP. Da's wel erg ver naar links. Ik heb volgens mij nog nooit links gestemd. Dat komt ook omdat ik heel erg veel van autorijden houdt. Nou, dan zit je bij links dus nooit goed. Echter, misschien is het voor automobilisten nu wel het juiste moment om op een linkse partij te stemmen. De olieprijs is enorm hoog en we betalen dan ook veel te veel voor onze brandstof. De huidige overheid komt de burger daarin totaal niet tegemoet en kennelijk hebben zij ook geen interesse in het preserveren van het milieu. Anders zouden we nu allemaal op koolzaadolie, aardgas of methanol rijden. Technisch is het allemaal al lang mogelijk, maar zolang olie nog zoveel geld in de staatskas brengt, zal dit zwaarder wegen dan het milieu.

Ik denk dat er voor een linkse overheid een taak is weggelegd om de komende vier jaar de overgang naar schonere brandstof te regelen. Het lijkt een hele rare move als je van het vervuilende autorijden houdt, maar volgens mij blijft het hierdoor op de lange termijn juist voor iedereen mogelijk om te blijven rijden en niet alleen voor de rijke elite. Het is in ieder geval iets om over na te denken als je op 22 november naar de stembus gaat (al dan niet met de auto).


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit archief

Deze pagina is een archief van recente berichten in de Politiek categorie.

Muziek is de vorige categorie.

Technologie / Internet is de volgende categorie.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.