Recent in de categorie Technologie / Internet

Spotify en ik

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Ik heb nu drie maanden een Spotify abonnement en ik geloof dat ik er inmiddels wel wat over te zeggen heb. Toen Spotify een aantal jaren terug een beetje naamsbekendheid begon te krijgen, heb ik snel even gekeken wat er aan muziek te halen viel. Omdat ik een liefhebber ben van muziek uit Japan, heb ik Spotify redelijk snel links laten liggen. Japanners zijn er al niet zo happig op om hun internationaal aan de man te brengen (artiesten wel, maar om een of andere reden vinden de platenmaatschappijen het niet de moeite waard), dus was er op Spotify ook niet veel van te vinden. Dat was ook niet onverwacht, want zelfs op het almachtige iTunes tref je alleen muziek uit Japan aan, die ook daadwerkelijk internationaal is uitgebracht. Daarmee mis je dus 99,9% van de muziek die daar ooit is uitgebracht. Nee, daar hoef je dus geen Spotify voor te installeren en al helemaal geen abonnement voor af te sluiten.
Dat is overigens nog een punt op zich, want de Spotify applicatie is een van de meest irritante adware applicaties ooit, wanneer je er geen abonnement bij hebt afgesloten. Ik kan me niet voorstellen dat men er dan vrijwillig gebruik van zou willen maken.

Ook hoef je er niet op te rekenen dat je jouw eigen muziekcollectie terug zal vinden in de inmiddels toch wel indrukwekkende bibliotheek van Spotify, tenzij je een enorme middle of the road muzieksmaak hebt. En zelfs dan zou ik mijn handen er niet voor in het vuur durven steken. Veel vanzelfsprekende nummers zijn niet terug te vinden en als je al een wat alternatievere muzieksmaak hebt, grijp je helemaal vaak mis. Om de afwezigheid van bepaalde klassiekers te compenseren, vindt je vaak een ge-remasterde versie, die sterk afwijkt van het origineel waar je zo vertrouwd mee bent, of nog erger, er is alleen een slechte cover te vinden. Beter dan niets, hoor ik je zeggen, maar in dit geval is niets vaak beter.

Gelukkig heeft Spotify wel een uitstekende iTunes integratie, dus wanneer je al je eigen cd's geripped op een harde schijf hebt staan, kun je die nummers via iTunes playlists altijd toevoegen aan de Spotify playlists.
Dat is dan ook één van de redenen waarom ik nu dan toch een abonnement heb afgesloten. Muziek uit het verleden, muziek uit verre landen, daar blinkt Spotify niet in uit. Hoewel ik er dan wel weer bij moet zeggen dat de collectie Thaise muziek wel zeer compleet is. Maar waar Spotify wel erg goed in is, is het hier en nu. Nieuwe muziek hebben ze razendsnel en dat geldt niet alleen voor grote artiesten. Ook liefhebbers van wat obscuurder materiaal, zullen erg blij zijn met Spotify.
Dit in combinatie met de goede (mobiele) app, die ook offline luisteren mogelijk maakt, is het wat mij betreft dat tientje in de maand wel waard.
Toch zou ik de mensen achter Spotify willen aansporen meer hun best te doen om hun back catalogue op orde te krijgen. Als het ze dan ook nog lukt om de hele Japanse muziekindustrie binnen te halen en alle overige regionale beperkingen (what comes from Sweden, stays in Sweden) weg te werken, dan mogen ze het abonnementsgeld wat mij betreft ook nog wel verdubbelen.

Cycles

| Geen reacties | Geen TrackBacks

YouTube gebruiker Cyriak is handig met Adobe After Effects en maakt er ook nog leuke muziek bij. En duiven.

Tokyo Glow

| Geen reacties | Geen TrackBacks

tokyoglow-low from Nathan Johnston on Vimeo.

Er zijn de laatste tijd steeds vaker verbazingwekkende stop-motion films te vinden op de diverse video sites. Dit is weer een leuk voorbeeld en in tegenstelling tot vele anderen zit hier ook nog iets van een verhaallijn in.

Reblog this post [with Zemanta]

In Japan is de iPhone inmiddels ook erg populair geworden. Zangeres Kohmi Hirose bezingt in bovenstaand nummer haar liefde voor de iPhone. Het is een erg ruwe demo, spontaan opgenomen tijdens haar huidige tour, waarbij ze tijdens het nummer ook nog in de lach schiet. Erg grappig om te horen. Het is nog niet bekend of dit nummer ooit officieel uitgebracht gaat worden.

Reblog this post [with Zemanta]

Google Buzz

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Google is op dit moment Buzz aan het uitrollen. Een Twitter-variant die rechtstreeks vanuit Gmail werkt. Ik heb de webapp inmiddels ook ontdekt, maar zo te zien werkt dat ook nog niet helemaal. Leuk spul, maar het hangt natuurlijk van de gebruikers af of dit een succes wordt. Google producten zijn doorgaans wat steriel en anoniem, dus Buzz zal niet iedereen van Twitter overhalen. Gelukkig heeft Google ook een koppeling naar Twitter gebouwd.

Reblog this post [with Zemanta]

Hufter adverteerders

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Advertenties op websites worden de laatste tijd weer steeds agressiever aan de man gebracht. De meeste browsers blokkeren tegenwoordig de bekende popups, maar dankzij DHTML is het mogelijk om pseudo-popups te maken, waarbij de advertentie als het ware in een laag over de webpagina heen wordt getoond. Een goed voorbeeld hiervan is de recente campagne van T-Mobile, waarin de met Android uitgeruste G1 Telefoon (de HTC Dream) de hoofdrol speelt. Op veel websites waar deze campagne getoond wordt, kunnen gebruikers reageren op het nieuwsbericht wat te lezen valt. Opvallend is dat een groot percentage van de reacties niet over het nieuwsartikel gaan, maar dat er geklaagd wordt over de advertentie. Een reclamecampagne die irritatie opwekt, kan dus ook negatief uitpakken voor een adverteerder. Een irritatie over een merk kan lang blijven hangen bij de consument en het is dan ook maar de vraag of een dergelijke campagne op de lange termijn niet meer potentiële klanten wegjaagt, dan dat het aantrekt. In het geval van T-Mobile gaat het om een product wat exclusief te verkrijgen is bij deze telecom-provider, dus dan kun je misschien wel wat agressiever te werk gaan. Maar de overige (potentiële) T-Mobile klanten die niet in de markt zijn voor dit ene product, blijven wel rondlopen met een latente irritatie die met dit merk geassocieerd wordt.

Ook zijn er websites die hun leesbaarheid opofferen om een adverteerder prominent in beeld te kunnen brengen. De website van het Financiele Dagblad is een exemplarisch voorbeeld van hoe het niet moet. Een grote vierkante geanimeerde advertentie drukt de tekst van het nieuwsartikel in een smal en lastig leesbaar kolommetje, waarbij de animatie van de advertentie ook nog een sterke afleidende factor is. Natuurlijk krijgt de adverteerder dan veel bekijks, maar de bezoeker van de site komt vaak niet terug, omdat de inhoud van het nieuwsbericht niet blijft hangen. Ook hier ontstaat weer zo'n latente irritatie die dit keer niet zozeer de adverteerder treft, maar de website die deze advertentie toont.

Er zal altijd een compromis gemaakt moeten worden om zowel bezoekers als adverteerders tevreden te stellen. Het opwekken van irritaties is echter voor zowel de adverteerder als de betrokken website dodelijk.

Picasa 3

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Nog meer nieuws van Google: Vandaag komt er een beta uit van Picasa 3. Picasa is toch wel één van de betere (gratis) photo organizers van dit moment. Mede ook omdat deze zo'n beetje alle RAW-formaten leest en er previews van genereert. Daarnaast is ook het sharen van foto-albums erg gemakkelijk. Ik ben erg benieuwd hoe ze dit toch al complete product nog verder kunnen verbeteren.

Chrome

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Chrome is de nieuwe browser van Google. En dus is het goed, zou je zeggen. Hij is wel erg snel en heeft ook wel leuke features, zoals de history bij het opstarten van de browser, waarbij je screenshots ziet van de bezochte websites. Ja, dat is leuk, tenzij je natuurlijk alleen maar ranzige websites bezoekt. Zoals bijna alles wat bij Google vandaan komt, gaat het nog steeds om een beta en het is daarom ook niet zo gek dat er nog fouten gevonden worden. Ik ga 'm hoe dan ook gewoon gebruiken, want er zullen zich vanzelf wel updates aanbieden.

Wat wel jammer is, is dat dit voor nog meer browserversnippering zal zorgen. Het marktaandeel van Firefox zal hier waarschijnlijk het meeste last van hebben, want over het algemeen zullen gebruikers van Internet Explorer niet eens weten dat er andere browsers zijn.

Mijn iPod Photo is binnenkort alweer zo'n 4 jaar oud. Dat was te merken ook, want de batterij had er niet meer zo'n zin in. In eerste instantie was ik van plan om maar gewoon een nieuwe iPod te kopen, maar uiteindelijk heb ik voor een goedkopere optie gekozen. De huidige serie iPods is namelijk nogal lelijk. Nou ja, op de iPod Touch na dan, maar die is nog niet te krijgen met meer dan 8 GB aan schijfruimte en daar past mijn muziekcollectie nou eenmaal niet op. Daarnaast is ie ook nog eens een stuk duurder dan de goedkoopste iPod Classic die al met 80 GB uitgerust is. Ik heb ook nog naar andere merken gekeken, maar ik vind die smart playlists van de iPod toch wel erg goed werken en het is nog maar de vraag of een ander merk daar een goed alternatief voor heeft.

Uiteindelijk heb ik besloten om de batterij van m'n iPod te vervangen. Nu kun je dit voor 100 euro door Apple laten doen, maar er zijn ook kitjes te koop die je het gereedschap bieden om zelf de batterij te vervangen voor zo'n 39 dollar. Een enigszins riskante onderneming, maar niet onmogelijk. Bijkomend voordeel is dat je er nu een 1200 mAh batterij in kunt zetten, waardoor de iPod meer speeltijd heeft dan bij een reguliere Apple batterij.

Zaterdag kwam mijn batterij binnen en zojuist ben ik er even voor gaan zitten om deze operatie uit te voeren. De instructies waren duidelijk en hoewel ik aardig wat heb moeten wrikken, kwam de behuizing van de iPod redelijk snel los. "Wees voorzichtig met de flatcable die de twee delen verbind. Trek deze niet los", vertelde de handleiding mij. Oeps, iets te hard getrokken. Gelukkig zit deze vast op het moederbord met een click-on connector en was de ogenschijnlijke schade snel hersteld. Ook het losmaken van de connector, waarmee de batterij wordt verbonden met het moederbord kon nogal vastzitten. Dat was dan ook de lastigste stap van dit verhaal aangezien je hier twee handen voor nodig hebt, terwijl je al één hand kwijt bent om de behuizing en de harde schijf omhoog te houden. Toch ging ook dit na wat kracht gezet te hebben best voorspoedig, zonder enige schade te veroorzaken.

Al met al was ik binnen een half uur klaar en had ik de iPod weer in elkaar geklikt. De bediening werkt nog, het scherm werkt nog en er komt ook nog geluid uit. Ik ben 'm nu aan het opladen, maar alles wijst erop dat het helemaal goed is gegaan. Toch knap voor iemand met twee linker handen.

Je staat er niet vaak bij stil, maar een font (een mooi woord voor lettertype) is minutieus ontworpen. Er zijn er duizenden en deze zijn ook allemaal verschillend. En ja, er zijn mensen die hiermee hun geld verdienen. Op The Man in Blue staat een leuk artikel over een aantal van deze ontwerpers en dat ze mooie fonts ontwerpen was al bekend. Maar hoe zou het handschrift van een font ontwerper er nu uitzien?

Via Slashdot


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit archief

Deze pagina is een archief van recente berichten in de Technologie / Internet categorie.

Politiek is de vorige categorie.

Thai is de volgende categorie.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.