Recent in de categorie Thai

Spotify en ik

| Geen reacties | Geen TrackBacks

Ik heb nu drie maanden een Spotify abonnement en ik geloof dat ik er inmiddels wel wat over te zeggen heb. Toen Spotify een aantal jaren terug een beetje naamsbekendheid begon te krijgen, heb ik snel even gekeken wat er aan muziek te halen viel. Omdat ik een liefhebber ben van muziek uit Japan, heb ik Spotify redelijk snel links laten liggen. Japanners zijn er al niet zo happig op om hun internationaal aan de man te brengen (artiesten wel, maar om een of andere reden vinden de platenmaatschappijen het niet de moeite waard), dus was er op Spotify ook niet veel van te vinden. Dat was ook niet onverwacht, want zelfs op het almachtige iTunes tref je alleen muziek uit Japan aan, die ook daadwerkelijk internationaal is uitgebracht. Daarmee mis je dus 99,9% van de muziek die daar ooit is uitgebracht. Nee, daar hoef je dus geen Spotify voor te installeren en al helemaal geen abonnement voor af te sluiten.
Dat is overigens nog een punt op zich, want de Spotify applicatie is een van de meest irritante adware applicaties ooit, wanneer je er geen abonnement bij hebt afgesloten. Ik kan me niet voorstellen dat men er dan vrijwillig gebruik van zou willen maken.

Ook hoef je er niet op te rekenen dat je jouw eigen muziekcollectie terug zal vinden in de inmiddels toch wel indrukwekkende bibliotheek van Spotify, tenzij je een enorme middle of the road muzieksmaak hebt. En zelfs dan zou ik mijn handen er niet voor in het vuur durven steken. Veel vanzelfsprekende nummers zijn niet terug te vinden en als je al een wat alternatievere muzieksmaak hebt, grijp je helemaal vaak mis. Om de afwezigheid van bepaalde klassiekers te compenseren, vindt je vaak een ge-remasterde versie, die sterk afwijkt van het origineel waar je zo vertrouwd mee bent, of nog erger, er is alleen een slechte cover te vinden. Beter dan niets, hoor ik je zeggen, maar in dit geval is niets vaak beter.

Gelukkig heeft Spotify wel een uitstekende iTunes integratie, dus wanneer je al je eigen cd's geripped op een harde schijf hebt staan, kun je die nummers via iTunes playlists altijd toevoegen aan de Spotify playlists.
Dat is dan ook één van de redenen waarom ik nu dan toch een abonnement heb afgesloten. Muziek uit het verleden, muziek uit verre landen, daar blinkt Spotify niet in uit. Hoewel ik er dan wel weer bij moet zeggen dat de collectie Thaise muziek wel zeer compleet is. Maar waar Spotify wel erg goed in is, is het hier en nu. Nieuwe muziek hebben ze razendsnel en dat geldt niet alleen voor grote artiesten. Ook liefhebbers van wat obscuurder materiaal, zullen erg blij zijn met Spotify.
Dit in combinatie met de goede (mobiele) app, die ook offline luisteren mogelijk maakt, is het wat mij betreft dat tientje in de maand wel waard.
Toch zou ik de mensen achter Spotify willen aansporen meer hun best te doen om hun back catalogue op orde te krijgen. Als het ze dan ook nog lukt om de hele Japanse muziekindustrie binnen te halen en alle overige regionale beperkingen (what comes from Sweden, stays in Sweden) weg te werken, dan mogen ze het abonnementsgeld wat mij betreft ook nog wel verdubbelen.

De Engelstalige versie van My Bloody Valentine van Tata Young was al een tijdje uit. Ik wist niet dat er ook een Thaise versie van was, maar wellicht dat deze juist is uitgebracht omdat het zondag Valentijnsdag is. Ook in het Thais blijft dit nummer erg goed.


Pagina's

OpenID hier geaccepteerd Meer weten over OpenID
Aangedreven door Movable Type 5.01
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Peter Zoon. Make your own badge here.

Over dit archief

Deze pagina is een archief van recente berichten in de Thai categorie.

Technologie / Internet is de vorige categorie.

De nieuwste berichten zijn te vinden op de hoofdpagina of kijk in de archieven om alle berichten te zien.